Geschiedenis

Buurtvereniging Oud Allee is opgericht in mei 1945 en behoort daarmee tot een van de oudste nog bestaande verenigingen van gemeente Emmen. Oud Allee is gelegen in Emmen Centrum en bestaat voornamelijk uit woonhuizen. Tevens zijn een aantal maatschappelijke instellingen en een aantal commerciële gebruikers gevestigd in de buurt. De buurt kenmerkt zich door karakteristieke woningen op ruime kavels waarvan de oorsprong en bouw teruggaan naar eind jaren 10, net na de Eerste Wereld Oorlog. Het merendeel van de huidige woningen is echter gebouwd in de jaren 30.

Nassaulaan
Foto: E. Hof
Allee
Foto: E. Hof

Aanvankelijk is Oud Allee zonder kleerscheuren door de Tweede Wereld Oorlog heen gekomen. Echter in het laatste jaar werden een aantal woningen opgeëist door de Duitse bezetter en werden er hoge Duitse officieren ingekwartierd. Met als gevolg dat tegen het eind van de oorlog de Engelse luchtmacht een bomaanval uitvoerde op woningen aan de Spoorstraat / het eind van de Minister Kanstraat. De schade was dusdanig dat een aantal woningen als verloren konden worden beschouwd.

Oud Allee is ontstaan bij de bevrijding

Na de bevrijding zijn de oorspronkelijke bewoners teruggekeerd. Met elkaar hebben zij de handen fors uit de mouwen gestoken, om beschadigde en verwaarloosde woningen weer op te knappen en zelfs verloren woningen geheel opnieuw op te bouwen. Op dit bijzondere keerpunt in de geschiedenis is de buurtvereniging uit gebundelde krachten en in wederopbouw Oud Alle opgericht.

Tot op de dag van vandaag, inmiddels bijna 75 jaar, zet de buurtvereniging zich in voor tal van buurtgerelateerde zaken. Naast het regelen van formele en Gemeentelijke zaken staan samenhorigheid en plezierig wonen hoog in het vaandel. Een paar keer per jaar organiseert de buurtvereniging een feestelijkheid of activiteit, waar overigens ook niet-leden altijd van harte welkom zijn.

Lees verder over de buurt ►